Projecte Educatiu de Centre
.
L'INSTITUT
    PRESENTACIÓ

  
  VISITA

  
  AMPA

  
  ADM. I SERVEIS

  
  ASSOC. ALUMNES

  
  TEMES GENERALS

  
  CONSELL ESCOLAR
  DOCUMENTS
    PEC

  
  PCC

  
  RRI

  
  PAT

  
  MEDIACIÓ

  
  ALTRES

  
  ELS GRANS TEMES

.
  DEPARTAMENTS
    Anglés

  
  Castellà

  
  Català

  
  Ed. Física

  
  Experimentals

  
  Matemàtiques

  
  Música

.   Orientació i CS

  
  Socials

  
  Tecnologia

  
  Visual i Plàstica

  
  Aula Flexible

  
  TAE
  INTERDISCIPLINAR
    La Mediterrània (99)

  
  Icailas (00-01)

  
  CRÈDITS DE SÍNTESI

  
  DIADES

  
  LA REVISTA

  
  Treballs de Recerca

.
WEBS ALUMNES
    Cursos anteriors

  
  Curs 2000-2001

DIVERSOS

    Projecte GEMS

  
  Recursos informàtics

  
  Webs recomanades

  
  Calendari

  
  ESPORT ESCOLAR

P.E.C. (I)

esqu1m.gif (105 bytes)

1. Anàlisi del context. 2. Trets d'identitat. 3. Objectius. 4. Concreció de l'estructura. 5. Avaluació.
1. ANÀLISI DEL CONTEXT
1.1. Els preceptes legals.
1.2. La situació sòcio-econòmica i cultural del Raval.
1.3. La tipologia escolar, definició del centre, caracterís-tiques.
 

1.1. Preceptes legals.

L'IES Miquel Tarradell com a centre públic depèn orgànicament del Departament d'Ensenyament i es regula, per tant, per la legislació oficial de l'Estat Espanyol, tal com és aplicada a través de les Lleis, Decrets, Ordres i Resolucions de la Generalitat de Catalunya

Tornar inici de la pàgina

1.2. Situació sòcio-econòmica i cultural del Raval.

L'Institut està situat en el barri del Raval, del districte de Ciutat Vella de la ciutat de Barcelona. Tot i que el barri del Raval està situat al centre de la ciutat, podem catalogar-lo com a centre-perifèric, donada la paradoxa existent en la valoració i situació que té respecte a la resta de barris de Barcelona.

Tres grans característiques defineixen l'actual fesomia del barri: a)Diversitat en la procedència dels ciutadans que hi viuen. b) Procés de transformació urbanística molt important. c)Situació d'exclusió d'amplis sectors de la població.

a) Diversitat en la procedència dels ciutadans que hi viuen:

Des del seu desenvolupament amb la industrialització, el Raval s'ha anat configurant com un barri receptor d'immigració. La instal.lació de les indústries, principalmnent tèxtils, va anar acompanyada d'un procés singular: l'edificació de les anomenades cases-fàbrica. Aquest fet va representar l'arribada de gran quantitat de població provinent d'altres zones de la ciutat o dels pobles de les rodalies.

Aquesta característica ha anat creixent al llarg del temps, des de les diferents migracions internes de l'estat espanyol fins a la situació actual, amb l'arribada de població provinent d'arreu del món. Aquest fet es reflecteix en la diversitat de cultures que es veuen en el carrer i en els centres educatius, convivint ciutadans arribats d'altres països amb ciutadans que sempre han viscut en aquest barri, però que també provenen de tradicions culturals diferents, com és el cas significatiu dels ciutadans de tradició cultural gitana. Aquest és un dels trets que més defineix el barri respecte a la resta de la ciutat de Barcelona.

Expressat en xifres de l'any 1997 (si no s'indica especialment, aquest és l'any de referència de les dades que apareixen en el conjunt d'aquest document), si bé la població del Raval representa el 2'3% del total de la població de Barcelona, el Raval acull el 56'43% del total de ciutadans pakistanesos de la ciutat, el 43'48% de població d'origen filipí i el 24'93% de marroquins.

La immigració actual del barri és de persones i famílies que per necessitat de millorar la seva situació econòmica i social han deixat el seu país d'origen. La gran majoria provenen del Magrib, Sud i Sud-est asiàtic, Àfrica subsahariana, Àmerica Llatina, països de l'est d'Europa i ex repúbliques soviètiques. Aquesta realitat no està al marge de la que es viu a nivell global en les anomenades relacions Nord-Sud. Si el Raval s'ha anat configurant com un focus important de determinada immigració ha estat principalment per dues raons: atracció dels primer contingents instal.lats al barri (endogàmia cultural) i pel baix preu del sòl de segona mà.

b) Procés de transformació urbanística molt important:

Des de principis de la dècada dels 90 el barri està vivint un procés urbanístic molt important. Es caracteritza per la creació de nous espais com a resultat de l'enderroc d’àmplies zones del barri. Els llocs on les actuacions han estat més significatives: els terrenys pertanyents a l'antiga Casa de la Caritat i el Convent dels Àngels, l'espai als voltants del Convent de Sant Pau del Camp i la continuïtat cap al nord de l'Avinguda de les Drassanes, configuren el que s'anomena el Pla Central del Raval.

Les conseqüències d'aquest procés són encara de difícil avaluació. Però a l’inici de l’any 2000 podem comprovar que no sempre ha afavorit els ciutadans del Raval. Si bé ha facilitat l’entrada de llum a molts espais, l’esponjament, que era molt necessari, també ha provocat el desplaçamanet de persones que per una situació contractual, no sempre legal, no han tingut dret a quedar-se amb les condicions pactades per a fer les transformacions. El preu del sòl s’ha encarit i en alguns punt s’ha aprofitat per especular tot provocant el desplaçament de gent del barri. La ubicació de conjunts i serveis culturals no sempre ha revertit en el veïnat i s’utilitza més com a servei extern. Falta una definició d’un pla integral per a la millora de la qualitat de vida de les persones, cosa que hauria d’haver acompanyat la reforma urbanística aprovada fa anys.

c) Situació d'exclusió d'amplis sectors de la població:

Des de principis del segle XX, però especialment des de finals de la Guerra Civil, el Raval ha patit un procés progressiu de precarització social, infraestructural i arquitectònica. No ha estat aliena en aquest procés la pèrdua del caràcter obrer i industrial del barri. Poden caracteritzar aquesta situació:

L'índex d'atur més elevat de la ciutat de Barcelona; entre 2 i 3 punts per sobre de la mitjana de la ciutat.

L’important taxa d'analfabetisme (un 1% més que a la resta de la ciutat) i de població que no ha acabat l'educació bàsica (30'36% en el cas del Raval,  18'05% si parlem del total de la ciutat).

Els baixos nivells de renda i la minvada capacitat econòmica familiar. És, en aquest aspecte, el barri pitjor situat de tota la ciutat de Barcelona: si l'índex de la ciutat és de 100, el Raval se situa en un 56'58.

L’habitatge. Tot i que avui el Raval viu un procés de reconfiguració urbanística, del qual hem parlat, la característica més extesa del barri és la gran quantitat de vivendes petites i molt humides, que acullen en molts casos famílies nombroses. Esmentar com a dades significatives, que el 57'3% de les vivendes són inferiors a 60 m2 (la mitjana de Barcelona es situa en el 29'6%) i que als voltants del 70% de les vivendes han estat construïdes abans de 1940 (fet que al total de la ciutat és del 25'5%), no havent-se produït fins avui cap pla integral de rehabilitació de vivendes.

La drogaaddicció. La introducció de drogues dures al barri ha estat un dels esdeveniments més problemàtics que ha viscut el Raval en els darrers temps.

La prostitució. La zona de prostitució s'ubica en uns carrers determinats del barri.

L’envelliment. En termes demogràfics, el barri ha sofert una evolució paral.lela a moltes altres zones de la ciutat. Aquesta evolució es caracteritza per la pèrdua de població en valors absoluts. Aquest procés ha anat acompanyat per l'envelliment de la població (el grup d'edat de 65 i més anys representa el 26'64% de la població del barri, mentre que en el total de la ciutat representa un percentatge significativament inferior, del 17'4%). El més preocupant d'aquest envelliment és que genera gent gran vivint en solitud.

Aquesta situació ha afectat de manera especial a molts dels joves i adolescents que pateixen o han patit situacions de: desestructuració familiar que es projecta en desestructuració personal i poca estabilitat emocional; poca motivació per l'estudi, amb manca d'un referent educatiu vàlid i coherent; respostes agressives o inhibitòries davant les dificultats; habilitats i destreses socials comunes i personals poc desenvolupades, que comporten una important carència d'hàbits de comportament social...

Reflex al barri:

Els ciutadans del barri i les institucions que els representen han lluitat des de fa temps per la millora i la dignitat del Raval, per la recuperació del nom tradicional sense cap connotació negativa. El moviment de suport a les famíliies nou vingudes o amb necessitats, ha estat un dels elements més dinamitzadors de la vida en el barri. La col·laboració entre aquestes institucions i el centre educatiu ha de ser un dels eixos vertebradors de qualsevol activitat pedagògica que, més enllà de plantejar-se línies de contenció davant el caràcter estructural, crònic i acumulatiu de l'exclusió, reivindiquen poder tenir els mitjans i els recursos necessaris per poder assolir, amb el treball ja iniciat, nivells de formació equiparables als de qualsevol altre centre educatiu de la ciutat. En aquesta línia de treball i reflexió cal contemplar les necessitats educatives d’una franja d’alumnes 16-18 anys que volen estudiar formació professional i no troben sortides ni en el barri ni a prop d’ell.

Tornar inici de la pàgina

1.3. Tipologia escolar, definició del centre, característiques,

L'IES Miquel Tarradell intervé educativament en una població que abans, generalment, no accedia a estudis secundaris. Fundat el curs 1996-97, en l'actualitat, té assignades dues línies d'ESO i una línia de Batxillerat, la primera promoció del qual és de l'any 2000.

El nostre institut manté una relació de cooperació amb el CEIP Milà i Fontanals amb l'ús conjunt dels espais de pati, teatre i menjador, i unificant objectius i metodologies establerts a partir d'una coordinació estable i continuada que permet enfocar una única línia educativa dels 3 als 18 anys.

La diversitat del nostre alumnat, fruit de les característiques del barri que hem assenyalat anteriorment, fa que el centre s'hagi de dotar de mesures organitzatives i curriculars que atenguin tot l'alumnat, amb plenes garanties per assolir l'èxit en la tasca educativa que tenim encomanada i que prepari els nostres alumnes per tal d'integrar-se en la societat segons els seus interessos, motivacions i capacitats…

El centre, per a cada innovació que vulgui introduir elaborarà projectes que recullin els objectius establerts en el PEC.

El centre donarà prioritat a les següents mesures:

  • Pla d'acolliment per a tot l’alumnat i especialment per als alumnes de 1r d'ESO. Atenció específica als alumnes que arribin d’altres zones de l’estat espanyol i als que vinguin de països estrangers.
  • Projecte de treball en el camp de la lecto-escriptura per tal d'aconseguir els objectius terminals en relació a la llengua catalana i castellana.
  • Projecte curricular que intenta adequar l'aprenentatge a les diverses sortides que tindran els nostres nois i noies un cop acabada la vida en el centre: des de les bases de la formació en la competència laboral i recerca de recursos per accedir als programes de garantia social i la formació ocupacional, fins a l'alumnat que accedeix al batxillerat amb continuïtat acadèmica vers la Universitat o la Formació Professional de Grau Superior.
  • Agrupaments flexibles.
  • Importància dels cicles i dels departaments.
  • Recerca de fòrmules que permetin el treball interdisciplinar.
  • Atenció individualitzada a partir de l'acció tutorial i l'orientació psicopedagògica.
  • Treball amb les institucions i les organitzacions del barri que atenen l’alumnat fora de l’horari escolar.
Tornar inici de la pàgina