Projecte educatiu de centre
.
L'INSTITUT
    PRESENTACIÓ

  
  VISITA

  
  AMPA

  
  ADM. I SERVEIS

  
  ASSOC. ALUMNES

  
  TEMES GENERALS

  
  CONSELL ESCOLAR
  DOCUMENTS
    PEC

  
  PCC

  
  RRI

  
  PAT

  
  MEDIACIÓ

  
  ALTRES

  
  ELS GRANS TEMES

.
  DEPARTAMENTS
    Anglés

  
  Castellà

  
  Català

  
  Ed. Física

  
  Experimentals

  
  Matemàtiques

  
  Música

.   Orientació i CS

  
  Socials

  
  Tecnologia

  
  Visual i Plàstica

  
  Aula Flexible

  
  TAE
  INTERDISCIPLINAR
    La Mediterrània (99)

  
  Icailas (00-01)

  
  CRÈDITS DE SÍNTESI

  
  DIADES

  
  LA REVISTA

  
  Treballs de Recerca

.
WEBS ALUMNES
    Cursos anteriors

  
  Curs 2000-2001

DIVERSOS

    Projecte GEMS

  
  Recursos informàtics

  
  Webs recomanades

  
  Calendari

  
  ESPORT ESCOLAR

P.E.C. (II)

esqu1m.gif (105 bytes)

1. Anàlisi del context. 2. Trets d'identitat. 3. Objectius. 4. Concreció de l'estructura. 5. Avaluació.
2. TRETS D'IDENTITAT

2.1. Valors.
2.2. Les llengües.
2.3. La línia metodològica.

2.4. La línia de gestió.
2.5. Perfil del professorat.

 

2.1. Valors.

Creiem que l’Institut ha de servir d'orientació i ajuda als nois i noies en el camí de l'aprenentatge de la convivència i de la solidaritat, sense dogmatismes ni imposicions arbitràries.

El fet que una part significativa del nostre alumnat parteixi de sistemes culturals amb valors molt diversos ens planteja el repte de treballar la interculturalitat, el diàleg cultural i el respecte vers l'altre.

Tot i l'expressat anteriorment, ens declarem com escola pública, laica, pluralista i emmarcada en la línia de la tradició progressista, entesa com la defensa de la llibertat i de la igualtat de tots i totes, propiciadora d'un món més just i compromesa en la recerca de la felicitat.

I per aquestes raons, ens regim pel principi de la coeducació, entenent-la com un

intent d'educar per a la igualtat sense cap mena de discriminació per raó del gènere de les persones.

Tornar inici de la pàgina

2.2. Les llengües.

La llengua vehicular del Centre és la llengua catalana. S'ha d'impartir un nombre significatiu de classes en català, la qual cosa ha de facilitar l'adquisició de competència lingüística en aquesta llengua.

Els objectius 7 i 12 dels objectius generals d'Etapa marcats pel Departament  d'Ensenyament ens delimiten també les línies generals que s'han de prendre pel que fa a l'ensenyament de les llengües.

A l'Institut Miquel Tarradell hi ha un nombre elevat d'alumnes, que  té com a llengua materna una llengua diferent de la catalana o la castellana: l'àrab, l'urdú, el punjabí, el berber, el tagàlog... ; per la qual cosa el Centre adequarà l'ensenyament de les llengües catalana i castellana a la realitat i riquesa plurilingüe que presenta el seu alumnat. Es tindrà cura especial de l’alumnat que no conegui cap llengua romànica .

Es realitzaran agrupaments flexibles, grups de reforç, grups de conversa, atencions individualitzades... de llengua catalana i castellana per tal d'aconseguir que tot l'alumnat sigui lingüísticament competent en aquestes dues llengües. Els Departaments de llengua catalana i castellana treballaran en equip amb la finalitat d'aconseguir els objectius establerts.

Cal crear estratègies i instruments que impliquin tot el professorat en l’objectiu d’aconseguir les competències lingüístiques bàsiques.

L'aprenentatge de l'anglès serà  també un objectiu fonamental a aconseguir, pel seu caràcter de llengua internacional de comunicació i valorant les possibilitats que pot oferir el barri en el camp dels serveis culturals per a gent d'arreu del món.

Es contactarà amb associacions, entitats... per tal que els alumnes puguin seguir amb l'aprenentatge de les seves llengües maternes. Un alumne serà més competent lingüísticament en l'aprenentatge de segones o terceres llengües quan més competent sigui en la seva pròpia llengua.

Tornar inici de la pàgina

2.3. Línia metodològica .

La línia metodològica partirà del constructivisme, un dels fonaments del sistema actual d'Ensenyament. L'alumne/a no és un llibre en blanc, sap moltes coses. A partir d'aquest marc de referència cada àrea optarà per les metodologies  més adients. S'intentarà que hi hagi una integració en la metodologia de les diverses matèries, sobretot les afins, i que els acords presos siguin consultats i aplicats per tot el professorat.

S'hauran de tenir presents les diferents metodologies a les quals poden estar acostumats els alumnes que arriben a l'institut, tant pel que fa als alumnes escolaritzats a Catalunya com per als alumnes prodedents d'altres països.

Es prioritzarà el treball en grup, el treball cooperatiu, el treball per parelles. Caldrà  incorporar progressivament aquest tipus de treball a partir de primer d’ESO ja que potser l'alumnat no ha treballat mai d'aquesta manera.

Es valora com a positiu el treball interdisciplinar i totes les accions educatives que reforcin l'aprenentatge significatiu. Un exemple a estudiar i desenvolupar és el del treball en projectes.

El tutor/a ha d'esdevenir una peça clau per al seguiment curricular i personal de l'alumnat. Cada tutor/a vetllarà perquè el recorregut curricular i el creixement personal dels alumnes dels quals és tutor/a, respongui a les pròpies expectatives i possibilitats personals. Serà fonamental la coordinació entre els diferents tutors al llarg de l'etapa.

 

Tornar inici de la pàgina

2.4. Tipus de gestió.

La gestió del centre estarà orientada a facilitar la funció pedagògica del professorat i el treball en equip, amb l’objectiu de dirigir coherentment el procès d’intervenció educativa en el nostre centre.

Són responsables de la gestió tots els professors amb responsabilitat de coordinació en qualsevol nivell de treball. Cada professor tindrà unes funcions específiques assignades, de les quals haurà d’informar al claustre o bé als òrgans corresponents. El professorat, seguint les normes fixades en el reglament de règim interior, estarà assignat a un equip docent i a un departament..

La gestió ha de ser transparent i han de quedar reflectides  totes les decisions  en actes de reunions on constin els acords i propostes dels diferents estaments. És responsabilitat de secretaria arxivar les actes i tenir-les a disposició de qualsevol membre de la comunitat educativa.

Les decisions de gestió que afectin  la vida econòmica es prendran al Consell Escolar, una vegada  escoltada la comissió econòmica i hagin estat fetes les propostes pertinents.

La gestió administrativa vetllarà per tal d'aconseguir una eficàcia en la tramitació de la documentació de l’alumnat  i de les demandes que puguin sorgir dels diferents estaments educatius. La gestió administrativa tindrà especial cura en l’atenció de les famílies que no tinguin un coneixement específic de la realitat de Catalunya i els orientarà en les gestions que hagin de fer. D’acord amb el coordinador d’acolliment i el coordinador pedagògic, es vetllarà per aconseguir tota la documentació necessària per matricular i tenir actualitzada la documentació de tots els alumnes.

La gestió administrativa i econòmica vetllarà, juntament amb els coordinadors de cicle i els tutors, per la socialització del material escolar i per la gestió de les beques de les diferents administracions.

Tornar inici de la pàgina

2.5. Perfil del professorat.

En funció dels objectius i trets d'identitat del centre, el professorat ha de ser capaç d'organitzar els aprenentatges per a la diversistat de l'alumnat, així com de dominar els mecanismes d'ensenyament-aprenentatge d'una àrea i ésser capaç de treballar en equip. Així, el perfil desitjable del professorat es concreta en:

Que sigui obert al diàleg, a l'intercanvi i a l'acceptació de les decisions col.lectives.

Que assumeixi la necessitat de la renovació pedagògica i la formació permanent;

Que, treballant en el marc general del constructivisme, es mostri obert al treball interdisciplinar, cooperatiu i de projectes.

Que mostri predisposició a incorporar-se als òrgans de gestió, coordinació i dels grups de treball que el centre es doti.

Que tingui interès en el coneixement i respecte per les diverses cultures d'origen de l'alumnat.

Que mostri voluntat de resoldre els conflictes, utilitzant la mediació i el diàleg com una de les formes habituals de fer-ho.

Tornar inici de la pàgina