Els circuits reals
Instruments i aparells necessaris
Relació de muntatges
placa de proves amb components

Els circuits reals

Els components

Els nostres circuits digitals estaran composats de portes, connexions, indicadors, etc. Tot això ho podem comprar en botigues especialitzades en components electrònics a un preu bastant assequible.
A part dels circuits integrats que contenen els circuits lògics i seqüencials, voldrem veure d'alguna manera el funcionament o els efectes del nostre circuit. Per a això necessitarem resistències, LEDs, visualitzadors, etc. A sota podeu veure alguns d'aquests components.

Instruments i aparells necessaris

La placa de connexions de prova

Per a muntar i desmuntar circuits amb integrats digitals el millor són unes plaques de prova on es "punxen" els components i queden connectats amb els altres seguint unes certes pautes, com veureu en el primer muntatge. A la figura de sota en podem veure una.
placa de connexions o prototips
Si ens calen connexions afegides posem ponts de fil conductor. Una vegada muntat el circuit amb els components desitajats i comprovat el seu funcionament només cal treure els components amb una certa delicadesa i estan com nous per al següent circuit.

La font d'alimentació

La font d'alimentació és un dels altres aparells que necessitarem per fer funcionar els circuits digitals sense haver de dependre de piles. Si són de tensió ajustable posarem la tensió de sortida a 5V, suposant que treballem amb circuits integrats TTL (els més senzills i robustos). Si tenim una font d'alimentació senzilla de tensió fixa podem treballar per exemple amb 6V sense problemes, dons el màxim admissible pels fabricants de circuits integrats són 7V. Així també en cas d'emergència es poden utilitzar piles de petaca que proporcionen 4,5V, encara que aviat les haurem gastat doncs el consum de corrent d'aquests circuits és relativament elevat. A la imatge de sota podem veure doncs dues opcions.
font d'alimentació i pila de petaca

Els cables i peladors

Com hem dit abans amb les connexions de la placa no en tindrem prou. Per fer les que falten utilitzarem cable unifilar, el típic "cable de telèfons" del qual farem trossos de molts color diferent si és possible i que haurem de pelar els seus extrems per punxir-los en nous forats de la placa. A sota veiem algunes eines que podem utilitzar.
cables i eines per pelar-los

El polímetre

Quan les coses no funcionen o no ho fan com esperem voldrem esbrinat si en certs punts del circuit en funcionament hi han les tensions ( o passen els corrents) que pertoca o si una connexió és prou bona. Això ho farem amb el voltímetre, amperímetre o òhmetre que tenim en el polímetre, com per exemple el de la fotografia de sota amb les seves puntes de prova vermella i negra.
polímetre groc

Relació de muntatges

Pràctica 1

En construcció

Pràctica 2

En construcció...

índex principal

conceptes teòrics
circuits integrats
simulació de circuits
muntatge de circuits
alumnes
pàgina d'inici
teoria
circuits integrats comercials
simulació amb ordinador
circuits en funcionament
alumnes a classe d'electrònica

Antoni Ubieto Xirgas
IES Lluís de Peguera
Telèfon: 93 877 36 37
Manresa