Com saber si un any és de traspàs? Com calcular la data del dia de Pasqua i el Divendres de Carnaval?

Anys de traspàs
A la naturalesa res és tan exacte com voldríem i el moviment de la Terra tampoc ho és. Així que no triga en fer una volta al Sol (el període que anomenem any) 365 dies sinó, aproximadament, 365 dies i ¼ de dia (6 hores). Dit d'una altra manera, mengem el raïm, 6 hores abans que la Terra acabi de completar la seva volta. Si deixéssim acumular aquestes hores passarien aquestes coses:
  • en 4 anys celebraríem el cap d'any un dia abans.
  • en 40 anys ho celebraríem 10 dies abans.
  • en/ 400 ho celebraríem 100 dies abans (al final de l'estiu en l'hemisferi nord) i totes les estacions estarien desplaçades.

Per aquest motiu cada 4 anys s'afegeixi un dia al mes de Febrer per a “posar-nos al dia”. És el que anomenem un any de traspàs.

Però com que la Terra en realitat triga una mica menys de 365 dies i 6 hores (365 dies 5 hores 48 minuts i 46 segons) encara s'ha de fer algun “trampa” i, de tant en tant, saltar-se algun de traspàs si no volem “avançar-nos”.

¿Com podem saber si un any és de traspàs o no?

La regla “oficial” per a saber si un any és de traspàs és mirar la seva divisibilitat per 4. Seran de traspàs quan...

  • l'any sigui divisible per 4, excepte si és un final de segle (acaba en 00).
  • l'anys sigui un final de segle i les dos primeres xifres de l'any també siguin divisibles per 4 (així el 1900 o el 2100 no són de traspàs però el 2000 si perquè la divisió 20/4 és exacta).

Si vols pots veure el càlcul amb alguns anys. Prova també amb algun final de segle.

 

Càlcul de la data del dia de Pasqua i el Divendres de Carnaval.
Si t'has fixat en el calendari hi ha festes “fixes” (com el Dia de la Constitució, que cada any és el 6 de Desembre o la Diada cada 11 de Setembre) i altres “mòbils”, com les vacances de Pasqua o el Divendres de Carnaval.

Això es deu al fet que hi ha tradicions que ens vénen d'antics calendaris lunars. El Divendres de Carnaval es celebra 51 dies abans del Diumenge de Pasqua. La tradició cristiana és hereva de l'hebrea i el calendari jueu és lunisolar. Així el dia de la Pasqua Cristiana està relacionada amb la Pasqua Jueva i, com aquesta, es calcula depenent dels cicles lunars i dels equinoccis.

Segons el Concili de Nicea que es va celebrar l'any 325 el Dia de Pasqua s'ha de celebrar “el diumenge següent a la primera lluna plena posterior a l'equinocci de primavera, i ha d'estar entre el 22 de març i el 25 d'abril”. A partir d'aquesta data es calculen unes 10 festes cristianes més (el 1r dia de Quaresma, 42 dies abans, el dia de Corpus, 63 dies després...). Entre elles el Dimecres de Cendra (46 dies abans) que “tanca” el Carnaval. Encara que sembli increïble han de passar al voltant de 5 700 000 d'anys perquè les dates es repeteixin en el mateix ordre d'una any a un altre.

Vols saber com calcular el Divendres de Carnaval?

Sense tenir un calendari lunar a mà és complicat saber calcular el dia de Pasqua. El matemàtic Carl F. Gauss (1777-1855), un dels més importants que hi hagut a la història, va elaborar un complicat algorisme per a trobar-lo. Aquí pots utilitzar un de més “fàcil” publicat l'any 1966 pel matemàtic escocès Thomas H. O’Beirne. L'únic “defecte” que té és que només funciona per a 200 anys (entre el 1900 i el 2099). Quan l'apliquem obtenim un nombre clau que és la quantitat de dies abans (si és negatiu) o després (si és positiu) del 31 de març en que cau el Diumenge de Pasqua. Descomptant 51 dies trobarem el Divendres de Carnaval. L'algorisme és: