Amfitrió i Alcmena a la ceràmica antiga

 
Dues peces de la ceràmica antiga ens permeten conèixer l'episodi d'Amfitrió i d'Alcmena des dels seus vessants tràgic i còmic. Et proposem que les examinis amb atenció perquè després puguis fer la teva pròpia investigació:

En aquesta cratera de figures policromes sobre fons negre es poden identificar els següents elements: enmig de l'escena Alcmena es troba asseguda damunt d'una pira, feta d'un munt de troncs, i va vestida amb unes robes transparents, bellament treballades. A dreta i esquerra d'Alcmena Amfitrió i un ajudant es disposen a introduir unes torxes enceses perquè la pira s'encengui.

Alcmena, amb gest suplicant, s'adreça amb el rostre i el braç a Júpiter,amb corona de llorer i ceptre, perquè la salvi. La princesa es veu voltada per l'arc de Sant Martí. Per tant, té assegurada la intervenció dels déus perquè pugui salvar-se. Efectivament, al cel, dos noies que personifiquen els núvols aboquen aigua d'unes tines per apagar el foc que els homes volen encendre. Finalment, a l'extrem superior dret de la imatge Eos contempla el que passa a la terra.

 

FÍTON, Alcmena a la pira. Cratera de vi feta a Pèstum (350-325aC) F, 149. British Museum. Londres.

Per ampliació del detall, poseu el ratolí aquí.

 
 
 
El relat segons Higini
L'episodi a la ceràmica antiga
Amfitrió i Alcmena al teatre
Hèracles, el fill de Zeus i d'Alcmena
Prepara una exposició!
 
Aquesta altra cratera vi, trobada a Pèstum, evoca el vessant còmic de l'episodi. D'esquerra a dreta hi distingim Zeus, amb barba i cabells blancs i vestit amb una roba grotesca, que agafa una escala per pujar a les estances d'Alcmena. Mercuri, a la dreta, amb un vestit semblant al de Zeus du a la mà esquerra un desproporcionat caduceu i a la dreta una llàntia per il·luminar l'escena. A la part superior de la imatge la princesa Alcmena, es mira l'escena de la finestra estant.

AESTAS, Zeus i Alcmena (350-340aC). Cratera en forma de campana, de figures vermelles sobre fons negre, trobada a Pèstum. Museus Vaticans.

Per ampliació del detall, cliqueu aquí.

 
   
Vols estudiar una ceràmica?  

El Museu de Belles Arts de Boston acull una cratera de figures vermelles, atribuïda al pintor Darios (340 -330aC), amb el mateix tema. Estudia amb deteniment la reproducció d'aquesta ceràmica i identifica tots els elements iconogràfics que puguis.

Nota: Pots localitzar la cratera amb una extensa informació a les pàgines dels itineraris virtuals de mitologia grega que ofereix el museu . Si només vols veure la imatge, pots clicar aquí.

 
   
   

Vols saber més coses sobre la ceràmica grega?

L'arxiu Beazley: Sir John Beazley va ser un professor d'arqueologia clàssica que durant la primera meitat del segle XX es va dedicar a recollir en un arxiu personal de fotografies una de les més importants col·leccions de ceràmica atenesa. Aquesta col·lecció es troba a l'Ashmolean Museum d'Oxford.

Els seus criteris d'identificació de tallers i de ceramistes àtics han marcat la pauta a tots els estudiosos de la ceràmica grega. Des del 1998 s'ha abocat a la xarxa tota aquesta col·lecció, en un portal que també ofereix informació sobre escultura i gemes antigues.

Pàgines de divulgació: Visita un material que proposa el ministeri d'Educació.

Ceràmica a la viquipèdia: També pots trobar informació a les pàgines que aquesta enciclopèida virtual proposa en castellà, francès i anglès.