Disseny: Joan Roig
Torna a l'índex
Cda's
Titol
Galeria d'imatges   Enllaços
Inscripcions   Localització

El tresor del bosc de Poblet

Fauna del passat

Canviem de color

Investigant el bosc de Poblet

barra
barra
ÍNDEX ACTIVITATS

Materials activitat

Recerca activitat

Programacions relacionades

barra
logofons

INVESTIGANT EL BOSC DE POBLET

El bosc de Poblet presenta uns valors patrimonials que el diferencien d'altres espais naturals. Aquests valors poden ser estudiats profundament i d'una forma rigorosa. Introduir els alumnes més joves a aquest treball científic resulta bàsic, ja que les generacions futures han de conèixer la importància d'un espai protegit per a poder-lo valorar, conservar i protegir. Plantejar aquest aprenentatge dins del treball científic resulta motivant des del punt de vista de l'alumne, ja que és ell el protagonista de la investigació.

DADES GENERALS

Descripció: Aquesta activitat de recerca està dissenyada pels alumnes més joves, com a introducció al treball científic, analitzant d'una forma adaptada, manipulativa però rigorosa, els diferents valors patrimonials que ens ofereix el bosc de Poblet.

Destinataris: CM i CS de Primària

Temporització: 4 hores (1 matí).

DESENVOLUPAMENT DE L'ACTIVITAT

Punt de partida: Per a introduir els alumnes al món científic, marcarem com a objectiu "fer de científic", estudiar què té el bosc de Poblet que el fa tan especial, i que estigui protegit. Es planteja als alumnes què podem trobar en un bosc i com ho podem estudiar i investigar. Els alumnes van assenyalant quins són els valors patrimonials d'aquest espai natural i intenten apuntar com podríem estudiar cadascun d'aquests valors.

Treball d'aula: A l'aula, en aquesta activitat, es realitza un treball de motivació de l'alumnat, repassant els diferents valors patrimonials i raonant la manera d'investigar-los. Es alumnes dedueixen com podrem estudiar els ocells a través dels cants i l'observació directa, com podrem intuir la presència de mamífers salvatges a través dels seus rastres...

Tot aquest raonament va encaminat cap al seu aprenentatge científic, ja que es preparen els materials necessaris per a poder fer el treball de camp correctament. Una part important d'aquest treball serà la recollida de mostres, que posteriorment facilitarà la part de conclusions.

Treball de camp: Una vegada els alumnes han decidit què i com investigarem, es realitza una sortida curta al Paratge Natural de Poblet. En aquesta sortida es treballen senzills conceptes botànics, faunístics, geològics i històrics sobre el bosc de Poblet.

La sortida està estructurada en diferents punts d'investigació, on els alumnes llegeixen textos històrics, analitzen imatges, llegeixen definicions, realitzen dibuixos, agafen mostres de camp, utilitzen aparells de precisió, determinen rastres...

Tot això, amb l'objectiu que observin, interpretin, raonin i pensin com a científics, cercant explicacions als diferents fenòmens observats.

Una altra part d'aquest treball consisteix en posar a prova els 5 sentits: olorar espècies vegetals aromàtiques, tastar l'aigua de les fonts de ferro, escoltar el cant de les aus, observar el medi, tocar diferents textures...

Anàlisi de resultats i conclusions: El recull de la informació, ja sigui en les fitxes de camp, en forma de mostres de camp, o senzillament amb l'experiència sensorial dels alumnes, es treuen les conclusions pertinents.

Els alumnes entenen perquè el bosc de Poblet està protegit i com treballen els científics. Com a exercici de conclusions, els alumnes dibuixen les mostres recollides i les associen als diferents valors patrimonials estudiats. Comproven que tots aquests valors estan relacionats entre ells, agafant aquesta idea que un espai natural és un tot, amb una sèrie d'elements que es relacionen.

MATERIAL PEDAGÒGIC EMPRAT

Ordinador portàtil, prismàtics, documents històrics, guies d'identificació, claus dicotòmiques, martell de geòleg, material de recollida de mostres, brúixoles, cartografia de la zona, productes químics, presentacions audiovisuals, quadern de l'alumne.
     

Alberg Jaume I - Les Masies - L'Espluga de Francolí (43440)
Telèfon: 977 87 11 44 - Fax: 977 87 04 14
Correu: cda-monestirs@xtec.cat