D'un temps ençà
i per diferents motius, tot el que fa referència a additius alimentaris
s'han convertit en un tema força polèmic.
A nivell del consumidor,
malgrat que actualment gaudeix de millor informació que anys
enrera, n'exigeix més quan es tracta dels aliments que consumeix,
i per tant és lògic que sigui molt sensible al problema
dels productes estranys que en forma d'additius alimentaris s'incorporen
a la seva nutrició. Per altra banda, no tots ells comporten el
criteri clarificador que fóra convenient i creen una atmosfera
de desconfiança, la qual cosa fa que només sentir el mot
"additiu alimentari" ja apareix l'espectre d'industrials fraudulents
i d'administració ineficaç. Malgrat tot, l'evolució
dels costums alimentaris fan incrementar l'ús de productes elaborats
com a mínim agents conservadors, sense esmentar aromes, colorants,
estabilitzants..., que conscientment o inconscientment són exigits
pels mateixos consumidors.
A nivell de l'industrial,
constitueix una preocupació constant la reglamentació
de l'ús dels additius alimentaris. Necessita saber quins, amb
quina quantitat i de quina forma pot emprar-los i cal estar al dia de
les modificacions que constantment es van produint.
A nivell de toxicòlegs
i higienistes, des de fa temps estan dedicats intensivament a l'estudi
de l'avaluació dels riscs que pot desencadenar la incorporació
intencionada de productes químics als aliments. La seva missió
és la d'informar de manera científica i ponderada als
organismes competents, que cada vegada requereixen més i més
dades per a salvaguardar la salut pública,
Pel que fa a l'administració,
li cal cercar informació autoritzada, acurada i desinteressada
per tal d'assolir una reglamentació vàlida que porti a
terme els dos grans principis fonamentals del Dret Alimentari: la protecció
de la salut pública i la prevenció dels fraus.
