Al igual que els glúcids,
els greixos s'utilitzen sobretot per aportar energia a l'organisme,
però també són imprescindibles per a altres funcions
com l'absorció d'algunes vitamines (les liposolubles), la síntesi
d'hormones i com a material aïllant i de recobriment d'òrgans
interns. També formen part de les membranes cel·lulars
i de les beines que envolten els nervis.
Són presents en els
olis vegetals (oliva, blat de moro, gira-sol, cacauet...) rics en àcids
grassos insaturats, i en els greixos animals ( cansalada, mantega, llard
de porc...) rics en àcids grassos saturats. Els greixos dels
peixos contenen majoritàriament àcids grassos insaturats.
Malgrat que dins el grup dels
lípids podem trobar productes amb composicions molt diferents,
la major part dels greixos que consumim procedeixen del grup dels triglicèrids.
Els triglicèrids estan formats per una molècula de glicerina,
a la qual hi han units tres àcids grassos de cadena més
o menys llarga. El els aliments que normalment consumim sempre trobem
una combinació d'àcids grassos saturats i insaturats.
Els àcids grassos saturats són més difícils
d'utilitzar per l'organisme, ja que les seves possibilitats de combinar-se
amb altres molècules es limiten perquè tots els seus possibles
enllaços ja estan utilitzats o saturats. Aquesta dificultat de
combinació amb altres compostos fa que sigui difícil trencar
llurs molècules en altres de més petites que travessin
les parets dels capil·lars sanguinis i les membranes cel·lulars.
Per això, en algunes condicions poden acumular-se i formar plaques
en l'interior de les artèries (arteriosclerosi).
Continuant en importància
nutricional topem amb els fosfolípids, que inclouen fòsfor
en les seves molècules. Entre altres coses, formen les membranes
de les nostres cèl·lules i actuen com a detergents biològics.
També és important assenyalar el colesterol, substància
indispensable en el metabolisme perquè forma part de la zona
intermitja de les membranes cel·lulars ( manté la seva
forma), i intervé en la síntesi de les hormones. Existeix
però un problema, com tots els excessos, un excés de colesterol
pot provocar problemes. Si la quantitat de colesterol en el nostre organisme
és molt alta, aquest passa a la sang. Un cop a la sang, és
molt possible que aquest s'acumuli en els petits capil·lars i
vasos sanguinis i per tant que produeixi obstruccions que impedeixin
el pas de la sang, donant lloc a malalties cardiovasculars greus.
Els lípids o greixos
són la reserva energètica més important de l'organisme
dels animals. Això es deu a que cada gram de greix produeix més
del doble d'energia que els demés nutrients, cosa que fa que
per acumular una determinada quantitat de calories, només sigui
necessari la meitat de greix del que seria necessari de glucogen o de
proteïna.
