La funció principal de l'aparell
digestiu és transformar els aliments en substàncies assimilables
a través del recorregut que fan des de la boca fins a l'intestí.
La digestió es realitza al
llarg del tub digestiu per processos físics (masticació,
deglució, trituració, progressió per peristaltisme...)
i químics (la saliva i els sucs de l'estómac, el pàncreas,
l'intestí i la bilis). En aquests sucs hi ha ferments capaços
d'hidrolitzar els nutrients, és a dir, convertir les molècules
grosses que constitueixen els aliments en elements de mides molt més
petites que siguin capaços de travessar la paret intestinal i
poder així ser aprofitats per l'organisme.
Un cop han estat treballats a la
boca i l'estómac, els aliments passen en forma de bolus a la
llum del duodè (primer tros de budell prim), on conflueixen les
secrecions biliars i pancreàtiques que actuaran sobre els glúcids,
els lípids i les proteïnes respectivament permetent-ne l'absorció.
La fibra alimentària, juntament
amb les partícules que no han estat totalment digerides, continua
pel budell fins a ser eliminada per la femta.