Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
Valor biològic de les proteïnes
 
Aminoàcids essencials El seu valor biològic Necessitats diàries de proteïnes
 

        El conjunt dels aminoàcids essencials només és present a les proteïnes d'origen animal. A la majoria dels vegetals sempre n'hi ha algun que no hi és en quantitats suficients. Es defineix el valor o qualitat biològica d'una determinada proteïna per la seva capacitat d'aportar tots els aminoàcids necessaris per als éssers humans. La qualitat biològica de una proteïna serà més alta mentre més semblant sigui la seva composició a la de les proteïnes del cos humà. De fet, la llet materna és el patró amb el que es compara el valor biològic de la resta de proteïnes de la dieta.
        D'altra banda, no totes les proteïnes que prenem es digereixen i assimilen. L'utilització neta d'una determinada proteïna, o l'aport proteic net, és la relació entre el nitrogen que conté i el que l'organisme reté. Existeixen proteïnes d'origen vegetal, com la de la soja, que tot i tenir un valor biològic més baix que les proteïnes d'origen animal, el seu aport proteic net és major per assimilar-se molt millor en el nostre sistema digestiu.

 













 

 

 

Torna al nivell superior