Els glúcids o hidrats de
carboni són components formats per carboni, hidrogen i oxigen.
Els dos últims elements es troben en els glúcids en la
mateixa proporció que en l'aigua , d'aquí ve el seu nom
d'hidrats de carboni, encara que la seva composició i les seves
propietats no corresponguin en absolut amb aquesta definició.
La principal funció dels
glúcids és aportar energia a l'organisme. De tots els
nutrients que puguin ser utilitzats per obtenir energia, els glúcids
són els que produeixen una combustió més neta dins
les nostres cèl·lules i els que deixen menys residus en
l'organisme. De fet, el cervell i el sistema nerviós només
utilitzen glucosa per obtenir energia. D'aquesta manera, s'impedeix
la presència de residus tòxics (com l'amoníac,
que és resultat de cremar proteïnes) i el contacte d'aquests
amb les delicades cèl·lules del teixit nerviós.
Una part molt petita dels hidrats
de carboni que ingerim es fa servir en la construcció de molècules
més complexes, juntament amb els greixos i les proteïnes,
que llavors s'incorporaran als nostres òrgans. També utilitzem
una porció d'aquests carbohidrats per aconseguir cremar de forma
més neta les proteïnes i greixos que es fan servir com a
font d'energia.
