És present a les verdures,
les fruites, els fruits secs, els cereals integrals i els llegums. Són
molècules tan complexes i resistents que els humans no som capaços
de digerir-les bé i arriben a l'intestí gruixut sense
assimilar-se.
El component principal de
la fibra que ingerim amb la nostra dieta és la cel·lulosa.
Aquest polisacàrid consta de llargues fileres de glucosa fortament
unides entre elles. És el principal material que aguanta les
plantes ja que amb ell formen el seu esquelet i s'utilitza també
per fer paper. Altres components força habituals en la fibra
dietètica són la hemicel·lulosa, la lignina i les
substàncies pèctiques.
Alguns tipus de fibra retenen
diverses vegades el seu pes d'aigua, cosa que fa que siguin la base
d'una bona mobilitat intestinal al augmentar el volum i estovar els
residus intestinals. Degut a l'efecte que provoca que provoca aquesta
substància al retardar l'absorció dels nutrients, és
indispensable en el tractament de la diabetis per evitar ràpides
pujades de glucosa a la sang. També aporta energia al absorbir
els àcids grassos que s'alliberen de la seva fermentació
sota l'acció de la flora intestinal. Finalment,
podem dir que serveix com a llast i com a material de neteja tant de
l'intestí gruixut com del prim i, no cal oblidar-se de dir, que
la fibra vegetal canvia la seva consistència i perd les seves
propietats al coure-la, per tant, és convenient menjar una part
dels vegetals de la dieta crus.
