Degut a la influència de la moda,
que ens vol vendre un absurd model de cossos esquelètics, el
pa de tota la vida, marcat amb la fama de que engreixa, ha anat perdent
protagonisme dins la nostra taula.
Mai s'havia vist una cosa així, ja
que els cereals varen ser durant segles i segles la base d'una bona
alimentació per a tota la humanitat i aquest fet es pot veure
fàcilment contemplant les arcaiques obres d'art en les quals
apareixen antics mediterranis, grecs i romans, que diàriament
s'alimentaven principalment de cereals.
Aquests imprescindibles aliments es componen
de carbohidrats (midons), vitamines del grup B, fibra, sals minerals
(calci, ferro, fòsfor, zinc...) i proteïnes.
El pa blanc comú, fabricat amb farines
refinades, perd en el procés de refinatge part dels nutrients
que portava el cereal: vitamines, minerals i fibra. Els cereals integrals
i els seus derivats conserven, però, totes aquestes substàncies
nutritives.
El blat, el sègol, la civada i l'ordi
contenen gluten, un tipus de proteïna que no han de prendre els
nens de pocs mesos ni aquells que pateixen la malaltia celíaca.
Les calories que ens donen els cereals engreixen
menys i atipen més. Per aquesta raó la pasta és
un plat obligat a les dietes dels grans esportistes, que recuperen
així els bons hàbits dietètics dels primers atletes
de la història.
