Ves a l'índex
 
Clica per saber els objectius del treball
Necessitats nutritives i alimentàries
L'alimentació
La nutrició
Additius alimentaris
Additius autoritzats
Les dietes
Què és una dieta?
La dieta equilibrada
L'engany de les dietes
Anàlisi de dietes
El pa, la pasta i els cereals
 
El pa, l'arrňs, la pasta i la resta de cereals La llet i els seus derivats
Els peixos i els mariscs Els llegums
Les hortalisses, les verdures i les fruites Els ous
La carn  
 

    Degut a la influència de la moda, que ens vol vendre un absurd model de cossos esquelètics, el pa de tota la vida, marcat amb la fama de que engreixa, ha anat perdent protagonisme dins la nostra taula.
    Mai s'havia vist una cosa així, ja que els cereals varen ser durant segles i segles la base d'una bona alimentació per a tota la humanitat i aquest fet es pot veure fàcilment contemplant les arcaiques obres d'art en les quals apareixen antics mediterranis, grecs i romans, que diàriament s'alimentaven principalment de cereals.
    Aquests imprescindibles aliments es componen de carbohidrats (midons), vitamines del grup B, fibra, sals minerals (calci, ferro, fòsfor, zinc...) i proteïnes.
    El pa blanc comú, fabricat amb farines refinades, perd en el procés de refinatge part dels nutrients que portava el cereal: vitamines, minerals i fibra. Els cereals integrals i els seus derivats conserven, però, totes aquestes substàncies nutritives.
    El blat, el sègol, la civada i l'ordi contenen gluten, un tipus de proteïna que no han de prendre els nens de pocs mesos ni aquells que pateixen la malaltia celíaca.
    Les calories que ens donen els cereals engreixen menys i atipen més. Per aquesta raó la pasta és un plat obligat a les dietes dels grans esportistes, que recuperen així els bons hàbits dietètics dels primers atletes de la història.











Torna al nivell superior