Des dels més prestigiosos santuaris
de la ciència mundial es recomana la ingesta de peix i marisc
com un puntal de la salut. Ja no hi ha dubtes, les seves proteïnes
competeixen en valor nutritiu amb les de la carn, el greix no és
saturat, té menys colesterol i li donen menys feina a l'estómac
a l'hora de fer la digestió.
L'última qualitat saludable del
mar són els àcids grassos omega-3 dels peixos, que es
caracteritzen per ser especialment amics del nostre cor i de tot l'aparell
cardiovascular, fins al punt que les autoritats sanitàries de
molts països recomanen menjar peix per fer agafar-ne provisions.
Per la vitamina D que té el peix
s'assegura una bona calcificació dels ossos i, junt amb els productes
làctics, són l'aliment que aporta major quantitat de vitamines
A i D.
Però el que s'ha de destacar en els productes del mar és
l'aport de iode que ens regalen. Sense aquest nutrient, l'organisme
humà no es desenvolupa ni física ni intel·lectualment
de manera correcta.
A més a més de ser rics,
en els nutrients dels animalets que viuen del mar, mariscs, crustacis
i mol·luscs, trobem una alta concentració de minerals
i oligoelements: calci, fòsfor, ferro, zinc, seleni, iode...
Fresc, congelat o en oli, s'ha de menjar
peix almenys quatre vegades per setmana.
El peix blau dóna més calories, però també
més proteïnes, vitamines i minerals que el blanc tot i que
el seu greix insaturat afavoreix molt la circulació.
Quasi tots els peixos són igualment
rics en vitamina del grup B, vital per la formació de glòbuls
vermell i del sistema nerviós i, si la cadena del fred no es
trenca, el peix congelat aporta de la mateixa manera que el fresc totes
les substàncies ja esmentades.
