És una constant mundial: a més nivell de vida, major
consum de carns, que és junt amb el peix car, la proteïna
dels rics.
Amb la carn, es produeixen actualment abusos: les racions són
exageradament desproporcionals a les necessitats de nutrients que demana
l'organisme humà, i aquesta gola carnissera dispara el consum
de greixos saturats, molt perjudicial per a la salut.
Entenem per productes càrnics les parts comestibles dels animals
consumits per l'home, des dels músculs fins als tradicionals
embotits i patés i aquests, aporten a la nostra dieta una quantitat
de proteïnes força destacable.
El valor nutritiu de totes les carns és molt semblant; però
la quantitat de grasses varia entre el 4 i el 25 per cent.
El porc és un cas a part, i depenent de l'edat i la criança
de l'animal, la seva carn magre pot tenir menys grassa que la de la
vaca o xai. Per la seva riquesa en àcid olèic monoinsaturat,
de composició semblant a la de l'oli d'oliva, aquesta grassa
no és tan enemiga del nostre aparell cardiovascualr. Per aquesta
raó el nutriòlegs anomenen al porc "olivera amb potes".
El seu pernil és font de minerals (zinc, ferro..) i vitamines
del grup B, però cal destacar que mai serà el mateix in
tall de magre de porc que els seus embotits, perquè alguns d'ells
estan elaborats amb un 70 per cent de greix.
