Granota roja (Rana temporaria)

Menú general Consideracions generals Els discoglòsids Els pelobàtids Els bufònids:gripaus típics Els hílids: reinetes Els rànids: granotes típiques Gripau pintat
Granota roja Granota verda Ferreret Gripau corredor Gripau d'asperons Gripauet Gripau comú Reineta comuna o meridional
Morfologia
És una granota robusta, que assoleix fins 90 o 100 mm de longitud. Té els ulls notable ment separats, el musell és arrodonit i el timpà visible. Les seves potes posteriors són relativament curtes, de manera que si hom les estira endavant, amb el tronc de la granota ben estès, el taló no arriba a I'extrem del musell. El tubercle metatarsià és feble i la membrana interdigital arriba a la meitat dels dits o fins a les dues terceres parts, almenys. Els plecs dorsilaterals són molt propers l'un de l'altre.
La coloració generalment és variable, entorn dels castanys o bruns típics d'aquest grup de granotes: pot ser bruna, rosada, oliva, groguenca, grisa, rogenca, i, fins i tot, negrosa, amb taques més fosques o uniforme. És típica la taca negra timpànica del darrere de l'ull, que cobreix el timpà i continua per darrere d'aquest. Hi ha, també, una banda labial groga. Les taques fosques dorsals rogenques poden anar acompanyades de punts negres o ésser substituïdes per aquests. Els flancs són tacats, el ventre, blanc brut, groguenc o taronja amb taques o jaspiat de gris, i la gola presenta, sovint, una línia clara central. El rnascle és més petit i tou, amb un to blavós a la gorja i callositats nupcials negres a la mà.
La larva és relativament petita, d'uns 45 mm, castanya o negrosa integralment i amb la cresta caudal limitada a la cua, que és de punta roma. Té un espiracle a l'esquerra, lleugerament orientat cap amunt, i l'anus s'obre a la vora dreta de la membrana caudal inferior.


Biologia i ecologia
Aquesta granota pot viure en una gran diversitat d'ambients, mentre siguin indrets humits. Es troba arreu tret de les zones pee manentment gelades, però arriba certarnent a llur límit. És una granota de distribució molt àmplia que a les nostres terres troba el límit meridional de la seva àrea i ocupa, només, els estatges montans fins als alpins als Pirineus, certs punts dels Prepirineus i algunes muntanyes mitjanes. Els seus ambients preferits són prats i mulleres als Pirineus, on és francament abundant, encara que també apareix, amb menor freqüència, a rierols i zones boscoses, a les vorades i clarianes. Sempre es troba en aigües calmes no massa profundes i pot aprofitar estanys i basses artificials o petits embassaments. Sovint, sobretot en el cas de les, femelles adultes, es troben lluny de l'aigua. Es crepuscular, però amb freqüència es dexia veure durant el dia, especialment durant el període reproductor, i tarnbé a les localitats més altes, on probablement les nits són massa fredes.
La granota roja pirinenca és un animal tranquil, no gaire àgil (i fácil de capturar per al consum humà, malauradament). De costums aquàtics a l'època reproductora, posteriorment esdevé terrestre i pot allunyar-se prou de l'aigua, però dins d'entorns humits. La hivernació és més o menys llarga segons la latitud i l'altitud de les localitats. Al Montseny, la hivernació va des de l'octubre o el novembre  fins a finals de febrer, però també pot acabar abans. Als Pirineus, s'allarga molt més, fins l'abril, de vegades, o més tard. Per hivernar, es refugia probablement al fons dels estanys o mulleres, o també sota pedres, on s'amaga per al repòs diürn, no nocturn, en període actiu.
La sortida de la hivernació va immediatament seguida de l'aparellament, al Montseny al mes de març i als Pirineus des de l'abril fins, de vegades, el mes d'agost. En realitat, aquest procés va lligat al desgel, aparentment; hom observa moltes parelles en amplexus enmig d'estanys que encara conserven molts blocs de gel; per aquesta raó, la reproducció s'escalona en les diverses comarques. La posta de cada femella consta d'uns 4000 ous, de 2 a 3 mm de diámetre, distribuïts en paquets de 400 o 500 ous, que cauen al fons.