Gripau comú (Bufo bufo)

Menú general Consideracions generals Els discoglòsids Els pelobàtids Els bufònids:gripaus típics Els hílids: reinetes Els rànids: granotes típiques Gripau pintat
Granota roja Granota verda Ferreret Gripau corredor Gripau d'asperons Gripauet Gripau comú Reineta comuna o meridional
Morfologia
És el gripau per antonomasia. És molt gros, de tronc rabassut, i arriba fins als 150 mm de longitud; la mida depèn, però, de les poblacions. Té el cap massís i ample, musell arrodonit. El seu timpà és petit i tarnbé arrodonit i l'ull és gros, de color daurat intens o de color de coure. Darrera el cap, hi té un parell de glàndulas paròtides prominents, grosses i lleugerament obliqües, divergents a la part posterior. Presenta la pell molt berrugosa; i les berrugues poden tenir una punta espinosa, tret que sovint és present als exemplars de les nostres terres, que també es caracteritzen per llur mida excepcional. La part ventral és granulosa. Les potes són gruixudes, amb tubercles subarticulars dobles i dos tubercles metatarsians; les posteriors són relativament curtes i amb membrana interdigital fins a la meitat de la longitud dels dits, aproximadament. La coloració dorsal es bruna, des de color de sorra fins a terracota, castany fosc, grisenc o oliva, generalment uniforme, però de vegades, amb zones més fosques; la part inferior és blanquinosa o grisa, sovint jaspiada amb color més fosc, i la vora inferior de les paròtides és negrosa. El mascle, més petit que la femella, no presenta sac vocal extern i, en el període reproductor, rnostra unes rugositats negres a la cara interna dels dits de la mà. El braç del mascle és més robust que el de la femella.
La larva és particularment petita i arriba fins uns 32 mm de longitud, té coloració negrosa, membrana caudal no gaire alta i cua arrodonida. L'espiracle és lateral i dirigit cap enrere.


Biologia i ecologia
A les nostres terres, malgrat el qualificatiu de comú, no és pas l'espècie més abundant d'anur, però sí la més extensament distribuïda, perquè pot aparèixer pràcticament arreu, des del nivell de la mar fins a altituds considerables. Ocupa, doncs, hàbitats diversos, tant a la plana com a la muntanya mitjana i alta, i es troba a indrets preferentment humits, encara que també en suporta de moderadament secs, a boscos, prades, conreus i altres, a prop o lluny de l'aigua. Els seus hábits són manifestament crepusculars i nocturns, i és més especialment actiu en nits humides. De dia, hom el troba sota pedres o troncs; no s'enterra gaire profundament a l'estació activa. Sovint camina, pero pot saltar bé i ho fa quan s'alarma. En temps molt humit, pot arribar a sortir de dia. normal ment, és un animal solitari que s'agrupa només per a la reproducció. La seva alimentació inclou molts insectes com coleópters i himenòpters, com les formigues, pero també altres artròpodos, com quilòpodes, diplòpodes o aràcnids, o altres invertebrats, com els cucs de terra. Elimina, per tant, una gran quantitat d'insectes nocius per a l'agricultura. Captura l'aliment amb un moviment rapidíssim de la llengua protràctil, ajudantse amb les mandíbuies i amb les potes anteriors.
Acabada la hivernació, la durada de la qual depén de l'altitud de la localitat, però que sembla cobrir, al  menys, del  novernbre al febrer, els maseles es dirigeixen vers l'aigua, on aniran les femelles al cap de pocs dies; els maseles, molt més escassos, passen més temps dins l'aigua, esperant les femelles, mentre que aquestes només hi romanen de tres a sis dies. El cant de reproducció és lent i amb síl.labes llargues, pero se sent rarament; més sovint, se sent el crit d'alliberament del mascle abraçat erròniament per un altre mascele, no necessàriament de la mateixa espècie. El gripau comú pot triar, per a la reproducció, des de rieres ben obagues fins a basses ben obertes, perquè viu a medis molt diversos. És, peró, fidelíssim a la localitat habitual de posta, a la qual es dirigeix malgrat tots els obstacles amb qué pugui topar i encara que trobi altres localitats adients pel camí. L'amplexus, axil.lar, pot durar de vuit a quinze dies, sovint molt menys. La posta és formada per cordons de 3 a 5 m de llarg, prims, on són disposades de dues a quatre fileres d'ous d'l,5 a 2 mm de diámetre, de color negre; en con junt, hi ha de 2000 a 7500 ous per cordó i posta. La femella diposita la posta en aigües no gaire profundes, on els ous es desclouen al cap de 12 a 18 dies. El desenvolupament dura de tres a quatre mesos, fins a la metamorfosi, i el jove mesura només uns 10 mm de longitud, perquè la larva és forga menuda. La mitjana de vida és de set a deu anys, però pot arribar excepcionalment fins als 36 anys.