Gripauet (Pelodytes punctatus)

Menú general Consideracions generals Els discoglòsids Els pelobàtids Els bufònids:gripaus típics Els hílids: reinetes Els rànids: granotes típiques Gripau pintat
Granota roja Granota verda Ferreret Gripau corredor Gripau d'asperons Gripauet Gripau comú Reineta comuna o meridional
Morfologia
És un animal petit -arriba fins a uns 5 cm de longitud màxima- i de tronc particularment esvelt. És forga àgil i té les potes posteriors relativament llargues, sense membrana interdigital o, si en té, es redueix a la base dels dits. El cap és deprimit, amb els ulls grossos, prominents i de pupil.la vertical, el musell arrodonit i el timpà petit. La mà presenta tres tubercles metacarpians; els subarticulars són poc marcats i el metatarsià és arrodonit i menut. La part dorsal és coberta de petites berrugues poroses disperses, encara que les més llargues poden disposar-se en fileres longitudinals no gaire precises. El ventre és granulós, però no el pit ni la gola. El mascle en zel presenta la gola, els grànuls ventrals i la cara inferior dels dits del peu proveïts de rugositats nupcials negroses; d'altra banda, és més curt i rabassut que la femella, té les potes més gruixudes, la gola més fosca i presenta un sac vocal gular i intern.
La coloració de fons és gris cendrós clar o oliva clar, amb taquetes verd oliva fosc o verd julivert viu, que, en certs casos, dibuixen una X a la part superior del dors. Sovint, els flancs porten berrugues de color taronja. Les taques verdes són rnés denses damunt les potes. El ventre és blanc crema. La coloració esdevé groguenca a la part inferior dels membres. Sovint, fa olor d'all (altres espècies d'anur manifesten també aquest caràcter, però més feblement.). La veu del mascle és un "co-ac" potent emès sota l'aigua i un "cre-i-ic" agut, molt més feble, emès fora de l'aigua. La femella produeix un "cu" feble.
La larva és relativament grossa, tot i que l'adult és menut. Pot arribar a 60 o 65 mm de longitud. La membrana caudal no cobreix el tronc, la cua és dues vegades més llarga que el cos, amb la punta roma, i el bec és blanc amb vora negra. L'espiracle és lateral i l'anus medial. La coloració dorsal és terrosa i el ventre, prou clar.

Biologia i ecologia
No és una espècie massa freqüent, de manera que els seus requeriments ecològics no són ben coneguts. Fora del període reproductor aquàtic, és de costums estrictament terrestres, crepusculars i nocturns. Escull hàbitats lleugerament humits, entre matolls i amb vegetació baixa i oberta, al peu de parets, en petits rierols, a les vorades de boscos i als conreus, en garrigues, ruïnes, camps semiaigualosos, al llarg de rius i a d'altres llocs semblants. De dia, es refugia sota pedres o, fins i tot, excava caus superficials si el sol és prou tou. És l'amfibi més freqüent dintre de les cavitats subterrànies. Al vespre, apareix posat damunt de mates o pedres.
A l'estació reproductora, sovint és més diürn i més conspicu, i es troba prop o dins de l'aigua.. Escull, per a la reproducció aigües netes, que poden ser rierols, basses, dipòsits artificials, com ara embassaments o pous, i també aprofita aigües somes procedents de pluja, on s'arrisca a la interrupció del desenvolupament larval per causa d'una evaporació excessiva. La seva agilitat -salta i neda molt bé i fins escala moderadament parets llises  li permet l'ús de dipsits artificials amb parets verticals i de pous, i també pot refugiar-se, com fa sovint, tant per a hivernar com, probablement, per a refugiar-se de dia, a coves i avencs. Encara no coneixem bé la seva hivernació, però és possible que s'enterri profundament o que s'amagui en cavitats, almenys entre el novembre i el febrer, tot i que és un gripau de terres baixes. La seva alimentació és constituïda, probablement, per insectes diversos, petits i crepusculars o nocturns, pero no se sap amb certesa.
L'acoblament sembla produir-se a finals d'hivern o a principis de primavera i pot repetir-se durant l'estiu, amb un amplexus lumbar. Dels 1000 a 1600 ous que diposita, cada femella en fa paquets petits que formen els cordons curts i gruixuts (de 60 a 80 mm de llargada per a 10 o 20 mm d'amplada), que hom observa en tiges de plantes dins de l'aigua. Els ous son negrosos, d'1,5 a 2 mm de diámetre, amb una mucositat feble al voltant. Es desclouen al cap de pocs dies, i les larves creixen notablement fins a la metamorfosi, a co mençament d'estiu, en què es produeix un jove ben petit.