Granota comuna o verda (Rana perezi)

Menú general Consideracions generals Els discoglòsids Els pelobàtids Els bufònids:gripaus típics Els hílids: reinetes Els rànids: granotes típiques Gripau pintat
Granota roja Granota verda Ferreret Gripau corredor Gripau d'asperons Gripauet Gripau comú Reineta comuna o meridional
Morfologia
Les granotes verdes europees constitucixen (com les granotes roges) un particular trencaclosques sistemàtic encara no ben resolt. Les investigacions més recents han precisat, però, que la forma present al nostre país pot ésser considerada com una espècie. Els mecanismes que expliquen genèticament, a partir de l'isolament pleistocénic de granotes verdes als refugis mediterranis, la hibridació posterior d'algunes formes i la constitució de gran nombre d'espècies diferents no són encara ben coneguts.
Les granotes verdes del  llevant ibèric són molt grosses -arriben fins a 150 mm de longitud- i robustes, però molt àgils i gens pesades. Tenen la pell llisa, si bé poden presentar herrugues planes, els ulls molt propers l'un de l'altre i el musell afilat. Les potes posteriors són molt llargues, el tubercle metatarsià és molt petit i la membrana interdigital arriba a l'extrem dels dits, la qua cosa indica els hàbits, molt aquàtics, de l'espècie. La coloració dorsal és típicament verdosa, però en realitat és molt variable, de verd pál.lid a oliva, castany clar, grisenc, tacat amb una tonalitat més fosca. Les anques són característicament barrades de fosc, damunt d'un fons oliva, gris clar o blanquinós. La part ventral és blanquinosa, amb taques grisenques. Molt sovint presenta una línia vertebral de color groc més o menys viu. En una mateixa localitat poden aparèixer totes les intensitats i tonalitats de verd o de bru i tota mena de taques, amb o sense línia vertebral. El mascle presenta sacs vocals a la comisura de la boca, de color gris.
Les larves, amb espiracle lateral i anus a la dreta de la membrana caudal inferior, són relativament grosses (arriben fins a 60 rnm de longitud i, excepcionalment, fins a 90 nim), amb el dors d'una tonalitat oliva més grisa o més bruna que la dels adults i el ventre blanquinós. Són difícils de distingir de les de qualsevol altra granota verda, peró prou diferents de les d'altres especies d'anurs de les nostres terres.

Biologia i ecologia
La granota verda és rnolt aquática, bona nedadora i saltadora. Passa tot el període actiu a l'aigua, d'on surt només per assolellar-se a la vora, i és raríssim trobar-la a pocs metres de les basses o dels rius. És enormement críptica i és difícil observar-la malgrat el gran nombre d'individus existent a cada localitat. Normalment, hom les detecta en sentir un seguit de «plops» característics en acostar-se a l'aigua en qüestió. De vegades, també suren immóbils a la superficie o damunt d'objectes flotants, com fulles, branques o plàstics. Es troben a tota mena d'aigües permaments, sempre que la temperatura sigui suficientment alta, perquè -per bé que hom l'ha trobat activa sobre la neu- és prou termòfila. Encara que és àgil i ràpida, passa moltes hores en assolellament, a l'aguait de preses (insectes, oligoquets, artròpodos aquàtics diversos i, fins i tot, petits vertebrats) que captura mitjançant uns salts de precisió impressionant.
La veu és típica i coneguda. És un cant sonor, com "croac-croac" o "bré-qué-qué", molt ressonant, variat i coral, de vegades erràtic. Normalment, és emès a ple volum pels mascles en el període reproductor i és audible a força distància; de fet, el cor de granotes mascles de cada bassa assaja i/o actua totes i cadascuna de les nits bonancenques des de la primavera fins ben entrat l'estiu.
És un animal molt gregari, de costums molt diürns, però també és actiu de nit, que és quan és més audible que visible. Normalment escull aigües tranquil.les, basses, estanys, llacs, rabeigs de rius i indrets semblants, assolellats i a zones preferentment obertes. Molt oportunista, ha estat introdüida amb èxit a moltes localitats, no sols a les nostres terres, sinó arreu d'Europa, i colonitza tota mena d'estanys artificials, canals, embassaments, basses de regadiu, etc., en àrees salvatges, rurals o plenament urbanes. Suporta, malgrat els seus costums, canals de fort corrent i qualsevol nova taca d'aigua permanent amb les condicions esmentades la pot tenir, en poc temps, entre els seus habitants.
Com sigui que la forma és termòfila, la hivernació és relativament llarga. L'acoblament té lloc cap a l'abril o el maig.