Tòtil (Alytes obstetricans

Menú general Consideracions generals Els discoglòsids Els pelobàtids Els bufònids:gripaus típics Els hílids: reinetes Els rànids: granotes típiques Gripau pintat
Granota roja Granota verda Ferreret Gripau corredor Gripau d'asperons Gripauet Gripau comú Reineta comuna o meridional
Morfologia
La morfologia d'aquest animal correspon a la d'un gripau petit i rabassut de 40 o 50 mm de longitug. El cap presenta el musell afilat, amb uns ulls prominents, laterals, de pupil.la vertical, i amb el timpà visible, lleugerament més petit que l'ull. Les potes posteriors són relativament curtes, sense rnembrana interdigital i amb un tubercle metatarsià petit. A la mà, hi té tres tubercles metacarpians, dels quals el rnés gran és l'exterior i el rnés petit el mitjà. El dors presenta nombroses berrugues petites i disperses irregularment, encara que poden formar dos cordons longitudinals als costats del dors; el ventre és granulós. El mascle no té sacs vocals ni callositats nupcials, i no es diferencia de la femella, llevat que és una mica més esvelt, si no porta els ous. Posseeix un plec gular. Pot fer una olor feble d'all.
La coloració del tòtil és variable: normalment és gris terrós o blavós, pero pot ser de color groguenc, castany clar, amb taques o punts verd fosc, vermell  ataronjat o negre i, de vegades, amb una gran taca triangular a la nuca. El ventre és gris o blanc blavós, amb punts de color blanc crema, o quasi despigmentat, i la gola és blanquinosa, jaspiada de castany clar. Poden trobar-se animals molt clars. L'iris és daurat, amb taquetes negres.
 La larva fa de 14 a 17 mm en descloure's l'ou i arriba fins a 40 mm (o fins a 80 o 90 rnm) en el rnoment de la metamorfosi. L'espiracle és medioventral, en posició anterior; la cua és alta i mesura 1,5 vegades la llargada del cos, amb la punta roma o arrodonida i amb punts o taques fosques a les crestes.

Biologia i ecologia
El tòtil és el més terrestre dels anurs de les nostres terres. Només el mascle, que carrega la posta, va a l'aigua per mantenir la humitat necessària per als ous. Normalment, els adults són crepusculars o nocturns i només esdevenen diürns en ternps plujós. De dia, hom el troba sota pedres o munts de rocs, en murs, excavant forats a terra o aprofitant caus de rosegador. Sovint solitari, pot, però, ésser trobat en petits grups sota pedres, a caus, sota fusta podrida o a cases enrunades, especial ment en període reproductor. Viu en zones de bosc, prades o conreus, preferentment una rnica humits, i pot trobar-se, lambé, en nuclis rurals habitats. Present des del nivell del mar fins a prop dels 2000 m d'altitud, prefereix, però, la muntanya mitjana humida. De fet, els adults no són fàcils d'observar, fora del mascle, que és més conspicu quan porta els ous i més visible quan va a l'aigua per humitejar-los. Les larves, en canvi, són molt fàcils d'observar i la seva presència indica l'existència de nombrosos adults a la zona. Hom les troba a tota mena de masses d'aigua, des de pous, cisternes, fonts, abeuradors i tota mena de dipòsits artificials, fins a rierols, basses, estanys i qualsevol taca d'aigua natural, protegida i obaga o exposada al sol, passant per tota mena d'entorns, jardins, conreus o
boscos, a altituds ben diverses. La seva presència és sempre evident, contráriament a la de l'adult, que és difícil de localitzar, fins i tot quan canta des del  refugi. La veu dels tòtils és aflautada, molt pura, neta com una campaneta o un cascabell, una mica modulada, com el la normal. Fan un crit isolat, «pu-pu- pu», que es repeteix cada 1 o 3 segons, en cor, pren un to diferent a cada individu i sembla com si es responguessin. Els tòtils criden de nit, sovint lluny de l'aigua. El crit isolat és molt sernblant al cant del xot (Otus scops).
La reproducció és molt peculiar. L'amplexus, lumbar, és terrestre i crepuscular o nocturn. El mascle ha d'estimular de manera complicada la femella, fins que aquesta allibera els òvuls, grocs o rosats, en paquets d'ous en forma de rosari. A continuació el mascle passa a subjectar la femella pel coll i fecunda els òvuls, els quals li queden enredats a les potes posteriors constituint-hi el paquet característic. L'operació dura entre 40 i 90 minuts i es pot repetir tres o quatre vegades. La posta és constituïda per dues cadenetes de vint a cent ous cadascuna, de manera que el mascle en porta uns 150 units per un cordó fi, lligats a les potes posteriors. Aquests ous mesuren 3 o 4 mm de diàrnetre, i no tenen càpsula gelatinosa; són de color clar. Hom els troba, de vegades, ja buits, dins de l'aigua. El mascle carrega els ous durant un temps que oscil.la entre 24 i 44 dies i continua la seva activitat normal, però va periòdicament a l'aigua (especialment si el temps és sec) a remnullar-los.
En una d'aquestes immersions les larves ja desenvolupades passen a l'aigua.